Mák je oblíbenou surovinou v české kuchyni, ať už do buchet, koláčů nebo kynutého závinu. Ale zatímco celý mák se hodí zejména na posyp, do náplně je nutné mák pomlít – jinak namísto vláčné makové náplně vznikne obtížně kousatelná, tvrdá a nestravitelná hmota.
Co ale dělat, když nemáme po ruce mletý mák ani mlýnek?
-> Jak připravit mák do koláčů aneb Zkuste nejlepší makové recepty
Nasypte mák do menší nádoby a krátkými pulzy mixujte. Cílem je jemné rozmělnění se strukturou, ne kaše – příliš dlouhé mixování totiž mák zahřívá a uvolní se z něj příliš mnoho oleje. Výsledkem je mastná lepkavá hmota. Rozemletí pomáhá přidat lžičku cukru.
Tento způsob je překvapivě účinný. Melte mák po malých dávkách, ideálně na kratší čas. Po každé várce mlýnek vyklepněte, aby se mák neusazoval na čepelích. Výsledek je velmi podobný mletí klasickým mlýnkem na mák.
-> Kouzlo čerstvého loupáku: Jak upéct nebeský sladký rohlík nebo makovku?
Mák s trochou cukru můžeme ručně roztlouct, ovšem je třeba počítat s tím, že na větší množství to nebude. Hodí se třeba jen trocha do těsta nebo do malého množství makové náplně, kde navíc nevadí hrubší struktura.
Mák lze také povařit v mléce nebo vodě (cca 10–15 minut), aby změkl. Po uvaření ho rozmixujeme – ručním mixérem nebo tyčákem. Výsledek ovšem nebude tak jemný jako z mlýnku, se dá se použít.
Recepty, které by vám neměly ujít:
Podzimní špaldový koláč s povidly a mákem
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena