4 tipy, jak zajistit, aby se zelí při kvašení nezkazilo
<p>Pokud není zelí během<strong> kvašení zcela ponořené</strong>, hrozí, že<strong> zhnědne, začne plesnivět nebo dokonce hnít.</strong> Na vzduchu totiž dochází k oxidaci a množení mikroorganismů, jako jsou třeba plísně. <strong>Správné kvašení proto vyžaduje prostředí bez přístupu vzduchu</strong> - zelí tedy musí být <strong>po celou dobu fermentace pod hladinou</strong>. Existuje několik způsobů, jak to zajistit:</p>
<h3>1. Doplníme slaný nálev a zvedneme hladinu</h3>
<p>Pokud <a href="/magazin/jak-nalozit-kysane-zeli/"><strong>nasolené a pomačkané zelí </strong></a>nepustilo dostatek šťávy, můžete připravit jednoduchý slaný nálev. Smícháme<strong> 1 lžičku soli s 1 litrem převařené</strong> a vychladlé vody. Tento solný nálev dolijeme do nádoby se zelím tak, aby byla zelenina úplně zakryta.</p>
<h3>2. Zelí potřebuje pořádně upěchovat, případně zatížit</h3>
<p>Pomačkané zelí napěchujte do nádoby nebo sklenic, snažte se, aby mezi kousky nebyly vzduchové bubliny. Aby se zajistilo, že zelí zůstane ponořené, můžeme použít nějakou formu závaží.</p>
<ul>
<li class="content-list-item level-0">V <strong>kameninových nádobách se často používají zátěžové kameny</strong>. Ve <strong>sklenicích můžete použít menší čistou skleničku naplněnou vodou</strong>, která zelí stlačí dolů.</li>
<li class="content-list-item level-0">Použít můžeme také<strong> plastové víčko či talířek, na které položíme těžítko</strong>.</li>
<li class="content-list-item level-0">Někdy se používá <strong>igelitový sáček naplněný vodou</strong>, který zelí zatíží po celé ploše a ještě se tvarově přizpůsobí.</li>
</ul>
<p><a href="/magazin/kysane-zeli-nalozte-si-svou-davku-zdravi-na-zimu/"><strong>-> Nejlevnější dávka zdraví: Proč se nakládá bílé zelí?</strong></a></p>
<h3>3. Průběžná kontrola kvality </h3>
<p>Během kvašení pravidelně <strong>kontrolujeme, zda zelí zůstává pod hladinou</strong>. Pokud zjistíme, že se část zelí objevuje nad hladinou, znovu ji (čistýma rukama nebo vhodným čistým nástrojem) stlačíme dolů. Pokud je potřeba, dolijeme solný nálev.</p>
<h3>4. Kvašák s ventilem</h3>
<p>Speciální nádoby na kvašení (kvašáky) se vzduchovým ventilem, vodním zámkem nebo uzávěrem, které umožňují jednosměrný únik plynů během kvašení pomohou zajistit bezproblémové kvašení. <br /><br /></p>