těsto | ||
---|---|---|
sůl | ||
9 ks | vejce | |
45 g | kakao | |
270 g | cukr krystal | |
225 g | polohrubá mouka | |
na potření | ||
1 sklenice | marmeláda | |
krém | ||
2 lžíce | cukr moučka | |
2 balení | mascarpone | |
2 balení | smetana ke šlehání (33%) |
Můžeme si zvolit zda upečeme 2 vyšší nebo 3 nižší korpusy a podle toho si rozdělíme těsto. Nejprve vyšleháme bílky se špetkou soli, v jiné misce vyšleháme žloutky s cukrem, poté přidáme kakao a polohrubou mouku. Nakonec jen lžící po částech vmícháme sníh z bílků a nalijeme do máslem vymazaných a moukou vysypaných dortových forem. Zde byly upečeny 3 korpusy a forma o průměru 18 cm, aby byl dort úzký a pěkně vysoký, vypadá to efektněji. Korpusy na dort pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 10 minut. Pokud rozdělíme těsto jen do 2 částí, těsta ve formě může být vyšší vrstva a bude se péci o něco déle. Vždy zkontrolujeme propečenost pomocí špejle. Pokud na ní neulpívají drobky, je upečeno. Mezitím si připravíme krém. V misce si předšleháme studené šlehačky (asi minutu) a poté zašleháváme po lžících studené mascarpone a cukr. Vychladlé korpusy prořežeme v půlce, pomažeme dobrou marmeládou, potřeme krémem (můžeme přidat i nakrájené ovoce), zakryjeme dalším korpusem a postup stále opakujeme. Dáme vychladit do lednice hodinu či přes noc a poté nožem či stěrkou potíráme boky dortu dokola a tak i spotřebujeme zbytek krému. Přebytky krému setřeme a opět nožem či sěrkou zarovnáme. Postup připomíná spárování kachliček. Poté již jen zimní dort dozdobíme například ovocem či čokoládou, zde byly použity jen větvičky a postavičky zvířat. Zimní dort s mascarpone podáváme nakrájený na klínky, nejlépe ke kávě či čaji.
Čokoládový Sacher dort krok za krokem
Recept na velmi oblíbený a chuťově úžasný čokoládový dort, který podle našeho fotonávodu hravě zvládnete.
První přípravy na Vánoce: S čím můžete začít už v listopadu?
Vánoce se blíží mílovými kroky a už se vám možná jako každý rok honí hlavou, kdy a jak začít s přípravami. Vždyť každý z nás touží provonět svůj domov domácím cukrovím a ve svátky oslnit báječnou štědrovečerní večeří. Jak na to, aby se člověk doslova neuhnal a advent si užil v klidu a pohodě? Začněte s plánováním vánočního pečení a vaření právě teď!
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena