3 ks | vejce | |
400 g | brambory | |
5 ks | houska | |
4 lžíce | hrubá mouka | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
bylinky |
Housky nakrájíme na drobné kostičky. Brambory oloupeme a jemně nastrouháme. Vejce rozšleháme v mističce se lžící vody nebo mléka. Bylinky jemně usekáme. Může to být petrželka, pažitka, tymián a muškátový oříšek. V míse prohněteme kostičky housky se strouhanými brambory, rozšlehanými vejci, bylinkami, solí a moukou. Směs necháme asi 15 minut odpočinout. Pak těsto opět promícháme a mokrýma rukama tvoříme knedlíčky o průměru asi 2 - 3 cm, které ihned vkládáme do vroucí osolené vody. Vaříme velmi pozvolna přibližně 15 minut. Hotové knedlíčky vyjmeme a ihned propícháme špejlí, aby se odpařily. Žemlovo-bramborové knedlíčky podáváme jako přílohu k pečeným masům, omáčkám nebo špenátu.
Knedlíky Češi milují: Recepty, které si najdou místo ve vaší kuchařce
Karlovarský, vídeňský, bramborový nebo klasický kynutý knedlík? Který na vašem talíři vítězí? Připravili jsme pro vás výběr nejoblíbenějších přílohových knedlíků, které k pečené huse nebo kachničce nemohou chybět.
Jak využít kapustu: Závitky plněné masem, kapustové rolky a kapustový mozeček
Kapusta, tradiční podzimní zelenina, která se dá připravit na sto způsobů. Je levná a dokáže obohatit náš jídelníček s poměrně obsáhlým rejstříkem obsažených minerálů a vitaminů. Nabízíme osvědčené a chutné recepty, jak vařit z kapusty.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena