2 ks | vejce | |
100 g | špekáčky | |
3 lžíce | hladká mouka | |
1 hrst | čerstvá petrželka | |
500 g | míchané mleté maso | |
300 g | bílé dušené zelí | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
trojobal | ||
vejce | ||
hladká mouka | ||
nastrouhaná houska |
Zelí si připravíme podle receptu Bílé hlávkové zelí dušené. Špekáčky oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Potom je promícháme s mletým masem, studeným dušeným zelím, vejci, moukou a usekanou petrželkou. Směs osolíme, opepříme a necháme v chladu rozležet. Mokrýma rukama tvoříme ze směsi šišky, které obalujeme v hladké mouce, vejcích a strouhance. Takto připravené šišky zvolna usmažíme ve vyšší vrstvě oleje dorůžova. Zelné šišky s mletým masem a uzeninou výborně chutnají s bramborovou kaší a kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem.
Recept na zelné placky se škvarky krok za krokem
Zelné placky neboli zelňáky či zelníky jsou jihočeskou pochoutkou a připravujeme je z kysaného zelí. Můžeme je smažit na sádle, ale i péci v troubě. V dnešním receptu si ukážeme oba způsoby.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena