3-4 lžíce | olej | |
1-2 lžíce | sůl | |
5 ks | brambory | |
1000 ml | voda | |
2 lístky | bobkový list | |
10 kuliček | nové koření | |
1 ks | velká cibule | |
1 lžíce | hladká mouka | |
1000 g | bílé zelí | |
10 kuliček | celý pepř | |
1-2 lžíce | mletá sladká paprika | |
2 ks | papriková klobása | |
250 ml | mléko plnotučné | |
1 lžíce | gulášová paprika | |
1 lžíce | papriková vega (podravka) |
Zelí nakrouháme (nakrájíme) a odvážíme si kilo. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky, stejně tak i pikantní klobásu. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rozehřejeme olej, přidáme cibuli a necháme ji zezlátnout. Vsypeme zelí a zalijeme polovinou vody. Až začne voda vařit, přidáme brambory, lžíci soli i koření a dolijeme zbylou vodu. Znovu uvedeme do varu a vsypeme klobásu. Za občasného míchání spolu vaříme asi 60 minut. Zelí vaříme doměkka a při míchání nakonec vyndáme nové koření, pepř i bobkový list. Pokud máme raději kyselejší zelňačku, přidáme lžíci octa, popřípadě citronové šťávy. V mléce rozmícháme vrchovatou lžíci mouky a sladkou papriku - kašičku nalijeme do polévky. Za občasného promíchání provaříme 10 minut a podle chuti přisolíme. Zelňačku z bílého zelí podle potřeby rozředíme mlékem (kysanou smetanou), lze použít také jen vodu. Zelňačku z bílého zelí podáváme s plátkem čerstvého chleba.
Poctivá domácí zelňačka: Top recepty na hustou a vydatnou polévku
Poctivá zelňačka - hustá a vydatná polévka, která v chladných dnech skvěle zahřeje a nasytí. Její příprava je trochu složitější, ale podle těchto vybraných receptů ji hravě zvládne úplně každý. Zelňačka s klobásou i bez, s uzeným masem, na vegetariánský způsob, ale také s houbami, cuketou nebo červenou řepou. Kterou si vyberete?
Autor:Renata Hřebíčková
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena