150-200 ml | vývar | |
2-3 ks | šalotka | |
3 lžíce | smetana ke šlehání | |
0.5 lžičky | kukuřičný škrob | |
400 g | vepřová panenka | |
500 g | zelený chřest | |
3 lžíce | čerstvá řeřicha | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
umeocet |
1. Zelený chřest omyjeme, očistíme od dřevnatých částí a nakrájíme na kousky 2 - 3 cm dlouhé. Oloupanou šalotku nakrájíme nadrobno. Panenku očistíme, osolíme a zprudka opečeme ze všech stran na oleji. Opečené maso zabalíme do alobalu a vložíme na 15 - 20 minut do trouby předehřáté na 160 - 170 °C. K výpeku přidáme (podle potřeby) lžičku oleje, na kterém zvolna orestujeme kousky chřestu a nakrájenu šalotku. Pak vše podlijeme malým množstvím vývaru, teplotu snížíme a zvolna "táhneme", dokud nebude chřest akorát na skus.
2. Pak chřest vyjmeme a přilijeme zbývající vývar s máčeným kukuřičným škrobem. Omáčku krátce povaříme do zhoustnutí, ochutíme umeoctem, solí a pepřem a vmícháme lístečky řeřichy. Nakonec omáčku zjemníme smetanou, vrátíme do ní blanšírovaný chřest a prohřejeme. Místo řeřichy můžeme použít jiné bylinky (kopr, rozmarýn).
3. Vepřovou panenku nakrájíme na šikmé plátky, obložíme chřestem a přelijeme bylinkovou omáčkou. Zelený chřest s vepřovou panenkou podáváme jako výborný hlavní chod s restovaným bramborem.
Vepřová krkovice, panenka i kotleta v originálních receptech
Vepřové maso je v Česku jedním z nejoblíbenějších. Nejlibovějšími druhy vepřového masa jsou kýta, kotleta a panenka. Vybrali jsme pro vás pár receptů, které užijete o víkendu na slavnostní oběd, ale i přes týden jako rychlovku pro celou rodinu.
Hrátky s chřestem: V těchto úpravách vám bude stoprocentně chutnat
Chřest patří do stejné skupiny zeleniny jako cibule, česnek a pórek. Je dražší než ostatní druhy zeleniny, protože se pěstuje v malém množství a sklízí se ručně. Chřest má neopomenutelné léčivé i regenerační účinky. Připravte si podle našich receptů třeba výborné chřestoto, zkombinujte ho s vepřovou panenkou, telecím a zkuste i krémovou polévku s masovými knedlíčky.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena