3 ks | brambory | |
1 svazek | ředkvičky | |
1 ks | hlávkový salát | |
4 hrstě | salát polníček | |
1 ks | kozí hermelín | |
zálivka | ||
---|---|---|
0.3 lžičky | cukr | |
1 hrst | pažitka | |
50-100 ml | voda | |
1 lžička | francouzská hořčice | |
4 lžíce | olivový olej | |
1 lžička | citronová šťáva | |
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř |
Hlávkový salát a polníček očistíme. Omyté ředkvičky nakrájíme na sousta a pažitku jemně usekáme. Kulatý kozí sýr nakrájíme na osminky, které z jedné strany obalíme v pažitce. Připravíme si zálivku. V uzavíratelné nádobce protřepeme olej s hořčicí, citronovou šťávou, cukrem a vodou. Zálivku osolíme, opepříme, promícháme s nasekanou pažitkou a přelijeme do servírovací misky. Brambory oloupeme nakrájíme na kostky, osušíme, osolíme a ve vyšší vrstvě oleje opečeme dozlatova. Pak brambory necháme okapat na papírové utěrce. Teplé opečené brambory rozdělíme na porce, obložíme saláty a ředkvičkami, zakapeme zálivkou a poklademe kozím sýrem. Pokrm můžeme podávat jako přílohu k minutkám. Zeleninový salát s bramborem a sýrem je dobrý i samostatně jako lehká večeře.
Brambory: Obyčejná surovina, se kterou se dá kouzlit
Brambory, jak klasická a levná surovina, ale s tolika možnými úpravami. Samozřejmě je možné brambory jednoduše uvařit a podávat, ale existují mnohem nápaditější úpravy této po celém světě oblíbené zeleniny. Zkoušeli jste brambory naplnit a usmažit? Slyšeli jste o bramborovém závinu naslano? Máte rádi opékanou bramborovou kaši? Pokud vám tyto recepty nic neříkají, pojďme se na ně společně podívat.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena