1 hrst | hrášek | |
2 stroužky | česnek | |
50 g | máslo | |
1 ks | cuketa | |
2 ks | mrkev | |
1.5 l | zeleninový vývar | |
1 dl | smetana ke šlehání | |
2 ks | jarní cibulka | |
0.5 svazku | zelený chřest | |
1-2 lžíce | koření Horalka | |
1-2 lžíce | lahůdkové droždí | |
podle chuti | ||
---|---|---|
česneková sůl |
Zelený chřest očistíme, odkrojíme dřevnaté konce a spodní část oloupeme. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na hranolky. Hrášek vyloupeme (lze použít i mražený). Česnek oloupeme. Jarní cibulku očistíme. Malou mladou cuketu omyjeme a nakrájíme na hranolky. Pekáček vymažeme máslem, dáme do něj chřest, mrkev, cibuli, cuketu, hrášek i česnek. Zakápneme zbývajícím máslem a posypeme česnekovou nebo jinou solí. Zeleninu dáme péct do trouby vyhřáté na 175 °C, pečeme asi 20 minut do změknutí. Zeleninu vsypeme do mixéru, zalijeme vlažným zeleninovým vývarem - ten přidáváme podle potřeby a vše pečlivě rozmixujeme. Hotový hustší zeleninový krém dochutíme kořením Horalka, lahůdkovým droždím a podle potřeby ještě dosolíme. Znovu důkladně prošleháme a nakonec přimícháme smetanu. Hotový zeleninový krém s chřestem vlijeme do hrnce a necháme prohřát a spojit chutě. Zeleninový krém s chřestem podáváme samostatně, s bagetkou, krutonky apod.
Hrátky s chřestem: V těchto úpravách vám bude stoprocentně chutnat
Chřest patří do stejné skupiny zeleniny jako cibule, česnek a pórek. Je dražší než ostatní druhy zeleniny, protože se pěstuje v malém množství a sklízí se ručně. Chřest má neopomenutelné léčivé i regenerační účinky. Připravte si podle našich receptů třeba výborné chřestoto, zkombinujte ho s vepřovou panenkou, telecím a zkuste i krémovou polévku s masovými knedlíčky.
Sezóna chřestu je v plném proudu
V květnu se už jaro rozjelo naplno a v obchodech a na trzích se od farmářů objevují nové potraviny, na které jsme si museli přes zimu počkat, pokud jsme je chtěli opravdu sezónní. Dnes se podíváme na chřest.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena