150 g | sýr feta | |
1 sklenice | černé olivy | |
1 sklenice | sušená rajčata | |
4 plátky | chléb toustový | |
6 ks | cherry rajče | |
marináda | ||
---|---|---|
sůl | ||
pesto | ||
olivový olej | ||
citronová šťáva | ||
mletý černý pepř |
Nejdříve si připravíme marinádu: v misce smícháme citronovou šťávu, sůl, pepř, olivový olej a pesto. Toastový chleba nakrájíme na čtverečky, spolu s fetou ho přidáme k marinádě a promícháme. Pak na špejli střídavě napícháme sýr feta, chleba, rajče a sušené rajče. Z alobalu si vytvoříme malou vaničku, pokapeme ji olivovým olejem a položíme na ni špízy. Vložíme do rozpáleného grilu, posypeme černými olivami a necháme zapéct zhruba na 4 minuty. Zeleninové špízy s fetou ihned po dopečení podáváme.
Zdroj: iPrima.cz - Rozpal to, šéfe!
Cizrna jako zdroj bílkovin nejen pro vegetariány aneb hummusem to nekončí
Cizrna neboli římský hrách je velmi vděčnou luštěninou s vysokým obsahem železa, zdravých tuků a vlákniny. Při jejím použití bezpochyby platí, že málo peněz uděláme hodně muziky - lze ji použít jako hlavní chod, přílohu, může být součástí salátu, můžeme z ní připravit výbornou pomazánku či polévku, ale uplatnění najde i při přípravě placiček nebo oblíbeného falafelu - smažených cizrnových koulí. Pojďme se společně podívat na 10 receptů, které obohatí váš jídelníček.
Speciál o grilování: Protože Češi grilování milují!
Grilování a opékání špekáčků na ohni k létu nepochybně patří. Opravdu pravidelně griluje až 90 % Čechů a lidé si jídlo na grilu připraví jednou za čtrnáct dní, Češi tak patří ke světové špičce v grilování. Gril zkrátka patří téměř k povinné výbavě každé domácnosti a Češi se hojně účastní i grilovacích kurzů.
Autor:Zdeněk Pohlreich
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena