Šmakouna namočíme na 2 hodiny do mléka s grilovacím kořením. Rýži řádně propláchneme a uvaříme v zeleninovém vývaru doměkka. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. Sterilovanou kukuřici necháme okapat.
Na oleji zpěníme cibuli a česnek. Přidáme mražený hrášek s mrkví a za stálého míchání podusíme doměkka. Potom vmícháme uvařenou rýži, okapanou kukuřici a podle chuti osolíme. Prohřejeme a uchováme na teple.
Šmakouna vyjmeme z mléka, osušíme a zvolna opečeme na másle. Podle chuti ho ještě během pečení ochutíme grilovacím kořením nebo mletou chilli papričkou.
Zeleninové rizoto rozdělíme na talíře, poklademe na proužky nakrájeným opečeným šmakounem. Podáváme obložené čerstvou zeleninou a zdobíme bylinkami.