Nejprve si připravíme zeleninu. Mrkev, celer, petrželový kořen a cibuli očistíme a všechno nakrájíme na malé kostky. Mražený zelený hrášek zalijeme studenou vodou a necháme rozmrazit. Petrželovou nať omyjeme a posekáme nadrobno.
V hrnci rozehřejeme olej a na něm orestujeme cibuli do sklovita. Přidáme pokrájenou kořenovou zeleninu a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Na závěr přidáme scezený zelený hrášek, osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a necháme úplně vychladnout. Zelený mražený hrášek není třeba vařit a ani restovat s ostatní zeleninou, dostatečně se ohřeje a změkne při smažení fašírek.
Do studené vody dáme rozlámané včerejší žemle, necháme je asi 15 minut nasáknout vodou a změknout, ale ne déle, nepotřebujeme je mít rozmočené na kaši. Namočené žemle pořádně vymačkáme od vody a přidáme k vychladlé zelenině. Dále přidáme rozklepnuté čerstvé velké vejce, posekanou petrželovou nať a jemnou domácí strouhanku, kterou fašírkovou směs přiměřeně zahustíme na tvárnou hmotu a necháme chvíli odležet, aby se dobře propojily všechny chutě.
Navlhčenýma rukama vytvarujeme z připravené hmoty koule o průměru asi 5 cm, zploštíme je dlaněmi na fašírky, které obalíme ve strouhance. V pánvi na rozehřátém oleji na středním plameni z obou stran vypražíme fašírky do červeno-hnědé barvy - asi 5 minut z každé strany. Smažené fašírky dáme odsát od přebytečného tuku na papírovou kuchyňskou utěrku.
Zeleninové fašírky servírujeme horké s bramborovou kaší a kyselou okurkou. Je to velmi chutné vegetariánské lehké jídlo, které je rychle hotové, vhodné k obědu i večeři. Jídlo je to velmi variabilní, můžeme použít různou zeleninu podle vlastní chuti jako například květák, brokolici, dýni, kapustu, cuketu nebo různé houby a podobně. Dále můžeme přidat také různé natě jako například celerovou, koprovou, tymián, rozmarýn a okořenit kořením podle vlastní chuti.