4 stroužky | česnek | |
2 ks | brambory | |
1 ks | cibule | |
1 ks | celer | |
1.5 l | voda | |
2 ks | mrkev | |
250 g | mleté maso | |
2 lžíce | rajský protlak | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
bylinky | ||
mletý pepř | ||
podle potřeby | ||
vejce | ||
polohrubá mouka |
Cibuli, česnek, mrkev, větší brambory a menší celer oloupeme. Zeleninu (kromě brambor) nasekáme na jemno. Brambory nakrájíme na kostičky. Do hrnce s olejem vložíme nadrobno nasekanou zeleninu a asi po 5 minutách přidáme mleté maso. Osmažené mleté maso promícháme s protlakem. Přidáme brambory a základ polévky zalijeme vodou. Polévku vaříme do změknutí brambor. Zeleninovou polévku s mletým masem dochutíme solí, pepřem a podle chuti oblíbenými bylinkami. Vejce rozmícháme s moukou. Postupně přidáváme po troškách osolenou vodu tak, aby nám vzniklo ne moc husté a ne moc řídké těstíčko. Těstíčko na nočky přidáváme do polévky pomocí sítka na halušky. Nočky v polévce provaříme a polévku odstavíme. Zeleninovou polévku s mletým masem a nočky podáváme teplou.
Pomalu tažený vývar jako nejlepší životabudič
Poctivý vývar vyžaduje čas a pomalé vaření, díky němuž dosáhne své síly a plné chuti. Hodí se do všech polévek, omáček, ale i jako základ pod pečené maso, při přípravě rizota a dalších pokrmů, které potřebují chvíli k dušení a prolnutí chutí. Vývar, kterému nechybí "štáva", jak na to? Zkuste naše prověřené recepty.
Zdravé přílohy - jak si na nich pochutnat?
Možná jste si s příchodem nového roku také dali pár předsevzetí. Pokud mezi nimi bylo shodit pár kilogramů a začít zdravěji jíst, s lehčími a vitamíny nabitými přílohami to půjde snáz.
Autor:Samman
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena