Nakrájený lilek osolíme, dáme do cedníku, zatížíme a počkáme, až pustí šťávu.
Mezitím na rozpáleném oleji osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme čočku, cizrnu, nakrájené žampiony, sekaná rajčata, rajský protlak, bobkový list, nasekané bylinky (rozmarýn, majoránku, bazalku, tymián a petrželka) a vývar. Osolíme, opepříme, přivedeme k varu a za stálého míchání dusíme asi 20 minut.
Lilek osušíme a osmažíme po obou stranách na rozpáleném oleji.
Do vymazané zapékací misky klademe střídavě kolečka osmaženého lilku s podušenou směsí a nakonec vše zalijeme vejci rozšlehanými s jogurtem, solí a pepřem. Zeleninovou musaku pečeme asi 45 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Několik minut před koncem pečení musaku posypeme strouhaným sýrem.
Hotovou zeleninovou musaku ihned podáváme.
Foto: Shutterstock.com