Veškerou kořenovou zeleninu očistíme, omyjeme a nadrobno nakrájíme. Dáme ji do hrnce s vodou přidáme sůl a necháme vařit. Část vývaru si po chvilce odebereme z hrnce a necháme vychladnout.
V malém kastrůlku si mezitím z másla a mouky uděláme světlou jíšku a zalijeme ji zeleninovým vývarem, který jsme si odebrali. Uvařenou zeleninu a jíšku prolisujeme přes sítko anebo ji rozmixujeme. Vše necháme chvíli povařit.
Do hrnce si dáme mléko, v kterém si rozšleháme žloutky, a za stálého míchání vše přidáme do polévky. Ochutíme vegetou můžeme i trochu přisolit podle potřeby.
Nakonec přidáme nadrobno posekanou petržel do hotové polévky.
Zeleninovou mléčnou polévku podáváme se smaženými kostičkami z housek.