Vejce uvaříme natvrdo, přelijeme studenou vodou a necháme vychladnout.
Bazalku omyjeme a lístky natrháme Z avokáda vyjmeme dužinu. Z limetky vymačkáme šťávu. Bazalku, dužinu a šťávu rozmixujeme na kaši.
Agar-agar smícháme se zeleninovým vývarem, necháme přejít varem a dvě minuty povaříme. Trochu zchladíme, smícháme s avokádovou kaší, podle chuti okořeníme solí, sojovou omáčkou a pepřem.
Sterilovanou papriku a chřest necháme okapat, nakrájíme na malé kousky a vmícháme do avokádové kaše. Polovinu avokádové směsi dáme do formiček nebo šálků. Rajčata přelijeme vroucí vodou, zchladíme, sloupneme a položíme na směs.
Na rajčata dáme zbytek směsi a na vrch dáme na plátky nakrájená vejce.
Zeleninu v aspiku necháme ztuhnout a můžeme podávat.