0.5 svazku | petrželka | |
2 ks | cuketa | |
150 g | žampiony | |
3 lžíce | olivový olej | |
2 lžíce | citronová šťáva | |
1 svazek | jarní cibulka | |
150 g | koktejlová rajčata | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý pepř |
1. Cibulky očistíme a omyjeme, stejně tak rajčata. Žampiony nasucho očistíme a rozkrojíme na půlky. Cukety omyjeme, osušíme a rozčtvrtíme, případně je podélně rozkrojíme na dva velké plátky.
2. Petrželku nasekáme nadrobno a smícháme s citronovou šťávou, solí, pepřem a olejem.
3. Připravenou zeleninu potřeme ochuceným olejem, položíme na gril a asi 8 minut grilujeme. Zeleninu na grilu podáváme s opečenou bagetkou, skvěle poslouží i jako příloha ke grilovanému masu.
Jak zeleninu grilovat? Nejdříve zeleninu samozřejmě očistíme. Pokud zeleninu grilujeme samotnou, krájíme ji na větší kusy nebo ji grilujeme vcelku. Takto se nejčastěji grilují paprikové lusky, cuketa, lilek, rajčata, hráškové lusky, kukuřičné klasy nebo menší brambory. Zeleninu míchanou a nakrájenou na menší kousky grilujeme v balíčcích z alobalu nebo v podobě špízů, kdy jednotlivé kousky napícháme na kovové jehly. Zeleninu můžeme namíchat s očištěnými houbami, které dodají zelenině zcela jinou chuť. Zeleninu můžeme grilovat bez dochucování nebo potírat marinádou připravenou naslano, ale i nasladko. Marinádu nejčastěji vymícháváme vhodnou kombinací olivového oleje, bylinek, koření, dochucovačů (sójové či worchestrové omáčky), kečupu, hořčice, pesta, octa či prolisovaného česneku.
Ti, co bez masa na talíři nemohou žít, si řeknou, že lze zeleninu grilovanou jako každou jinou podávat pouze jako přílohu. Ale vegetariáni ví, že v klidu zastoupí hlavní chod, když je podána v dostatečném množství a doplněná bramborem, studenými omáčkami majonézového nebo jogurtového typu a pro změnu čerstvou zeleninou nebo saláty.
Foto: Shutterstock.com
Život bez masa: Staňte se na pár dní vegetariánem
Vegetariáni se často potýkají s nepochopením a jednou z obvyklých otázek, která směrem k nim vychází z úst masožravců, je "A co jako jíš?" Pokrmy bez masa, to nejsou jen nudné saláty a zelenina bez chuti, ale i nápadité a do detailu propracované recepty ze zdravých a plnohodnotných surovin. Máme pro vás 12 tipů na hlavní jídlo ve vegetariánské verzi.
Jak dochutit maso před grilováním? Tipy na marinádu a koření
Grilování si my Češi užíváme a rozhodně se nebojíme experimentovat. V následujícím videu nás Lukáš Vokrouhlík - šéfkuchař Grill Akademie Weber - naučí recept na kořenící směs a marinádu. Marináda má chuť masa podpořit, nikoli přebít, míní šéfkuchař. Naložené maso bude připraveno na gril během půl hodiny.
Grilovačka v přírodě? Mapa 50 grilovacích míst ukáže, kam se vypravit
Léto přímo vybízí ke grilování. Chtěli byste si také užít barbecue v přírodě s přáteli, ale nemáte gril? Přesně pro vás připravila redakce Vaření.cz mapu více než padesáti veřejných grilovacích míst po celé republice.
Autor:100
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena