1 stroužek | česnek | |
1 ks | mrkev | |
1 ks | šalotka | |
300 g | zelená čočka | |
200 g | slanina uzená | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
petrželka | ||
mletý černý pepř | ||
ocet balsamico | ||
podle potřeby | ||
olivový olej | ||
cherry rajče | ||
křepelčí vejce |
Čočku nasypeme do hrnce, zalijeme studenou vodou tak, aby byla zrnka ponořená. Přihodíme stroužek česneku, hrst čerstvé petržele, opepříme a vaříme pomalu do změknutí, bez pokličky. Když se voda vyvaří, přilijeme ji. Křepelčí vajíčka uvaříme ve vroucí vodě ochucené kapkou octa, tím zabráníme praskání skořápky. Vajíčka se vaří jen asi 3 minutky.
Uzenou slaninu nebo jakékoliv vyuzené maso nakrájíme na kostičky, na kostičky nakrájíme i mrkev a šalotku, posekáme stroužek česneku a petrželku. V pánvi na olivovém oleji orestujeme nejprve česnek se šalotkou a slaninou, pak přihodíme mrkev a chvilku restujeme.
Když je čočka hotová (tzn. zvenku měkká, uvnitř křupne), tak ji můžeme osolit, zalijeme ji kapičkou balzamikového octa a promícháme s polovinou orestovaného zeleninového základu - do druhé půlky základu vhodíme na chvilku podusit nakrájená rajčátka.
Čočku ochutíme nasekanou petrželkou a servírujeme s křepelčími vejci, kolem dokola dáme orestovaná rajčátka.
Zdroj: iPrima.cz - Teď vaří šéf!
Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.
Červená čočka: Zdravá luštěnina pro každého aneb jak ji zařadit do jídelníčku
Červená čočka je jedinou luštěninou, která nenadýmá. Navíc se nemusí namáčet a chutná výborně!
Autor:Zdeněk Pohlreich
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena