2 l | voda | |
0.5 kg | šípky | |
6 lžic | med |
1. Z půl kg šípku odstraníme černé konce - bubáky, omyjeme, zalijeme litrem vody a podle potřeby šípky nejdříve předmočíme, aby změkly a šly lépe rozmixovat. Máme-li dobrý a kvalitní mixér, nebude to potřeba. V rozmixované kapalině necháme šípky macerovat tak 10 - 12 hodin.
2. Poté šípky přecedíme přes síto, následně přes plátýnko, aby se do sirupu nedostaly dráždivé chloupky Přidáme další litr vody, dochutíme medem a stočíme do lahví.
3. Zdravý šípkový sirup uchováváme v chladu a do pár dní zkonzumujeme. Ale to jistě nebude problém, je totiž skvělý.
Šípky – proč je v přírodě rozhodně nepřehlížet?
Určitě jste už zaznamenali dozrávání krásných červených šípkových plodů. První, co vás napadlo, bylo možná využití pro nejrůznější podzimní dekorace, ale byla by škoda zapomínat, že šípek je především doslova poklad pro naše zdraví, zvláště teď, na začátku podzimu. Zajímavostí je, že veškerou naši spotřebu šípků pokryjí volně rostoucí rostliny, proto se u nás ani nepěstuje průmyslově.
Domácí sirupy z dostupných surovin. Výroba je víc než snadná
Jak takový domácí sirup připravit? Existují dva způsoby - za tepla či za studena. Sirup vyrobený vařením nebude mít tolik vitamínů a chuti jako sirup připravený bez zahřívání, ale na druhou stranu si můžete být jisti, že vysoké teploty zničí nežádoucí mikroorganismy a sirup déle vydrží. A zužitkovat lze vše, co příroda během sezóny z bylinek, ovoce a dokonce i zeleniny nabízí. Pojďme se společně podívat na pár prověřených receptů.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena