náplň | ||
---|---|---|
1 hrnek | cukr | |
4 lžíce | strouhanka | |
1 hrst | rozinky | |
2 lžičky | skořice mletá | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
10 dkg | mražené jahody | |
1 hrst | lupínky mandlí | |
10 dkg | mražená rebarbora | |
na potření | ||
1 ks | vejce | |
těsto | ||
1 balíček | listové těsto | |
na ozdobu | ||
1 hrst | lupínky mandlí |
Listové těsto rozdělíme na dvě poloviny a z každé vyválíme plát. Jeho střed posypeme strouhankou. V míse si připravíme směs na plnění - mražené, dobře opláchnuté jahody, přidáme i mražené kousky rebarbory, smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, skořicí, mandlemi a rozinkami. Pokud máme, použijeme samozřejme vše čerstvé, rebarboru i jahody.
Směs poklademe na vrstvu strouhanky uprostřed plátu těsta, těsto zavineme a konce upevníme, přeneseme na plech vyložený pečícícm papírem. Závin potřeme rozšlehaným vejcem, ještě můžeme ozdobit posypem z plátků mandlí. Závin s jahodami a rebarborou pečeme na 180 °C dozlatova.
Závin s jahodami a rebarborou podáváme ke snídani, případně jako sladkou tečku po dobrém obědě.
Foto: Shutterstock.com
Víkendové pečení: Rebarborový závin krok za krokem
Vyzkoušejte přípravu závinu s touto zdravou surovinou - rebarborou. Recept je z jednoduchého těsta bez kvasnic.
Rebarborový speciál: Svěží závan do jarního jídelníčku
Rebarbora, nenápadná jarní zelenina s všestranným využitím. Chuť mladých a křehkých řapíků z rebarbory sice kromě kyselosti není příliš výrazná, ale kombinace se správným kořením a surovinami, se kterými jí to sluší, udělá zázraky. Vrhněte se na pečení rebarborových koláčů, kandování a přípravu marmelády.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena