Máte hodně jablek a málo místa na jejich uskladnění? Pak je čas sáhnout po osvědčeném receptu našich babiček. Stačí jablka nastrouhat, natlačit do sklenic a sterilovat. Pokud dodržíte jistá pravidla, mohou takto zakonzervovaná vydržet několik let. A zde je postup.
Jablka rozkrojíme a vyřízneme jádřince. Pokud je slupka tvrdá, odstraníme ji. Je-li měkká, nemusíme okrajovat. Zatím dáváme jablka do vody s troškou octa nebo citronové šťávy, aby příliš nezhnědla.
Připravená jablka nastrouháme a necháme chvíli odpočinout, aby pustila šťávu.
Strouhaná jablka plníme do sklenic, pořádně utlačujeme, šťávu pravidelně odléváme. Musíme utlačovat skutečně napevno, jinak se jablka rozvaří nebo vyrazí víčko a vytečou do zavařovacího hrnce! Nelekneme se, že jablka zhnědla, po uvaření zase zesvětlají.
Strouhaná jablka vložíme do zavařovacího hrnce a vaříme mírným varem (od počátku varu 15 minut). Po 15 minutách vytáhneme zavařená strouhaná jablka z hrnce a necháme vychladnout.
Takto sterilovaná jablka můžeme používat celou zimu do štrúdlů, závinů a na koláče.