2 stroužky | česnek | |
1 svazek | bazalka | |
2 ks | lilek | |
1 lžička | cukr krupice | |
2 ks | mozzarella | |
50 g | parmazán | |
2 konzervy | krájená rajčata | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
podle potřeby | ||
olivový olej |
1. Lilek omyjeme, nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme 10 minut odpočinout. Kolečka lilku potom opečeme na pánvi na troše olivového oleje. Mozzarellu nakrájíme na kolečka a parmazán nastrouháme na jemno.
2. Na druhé pánvi si necháme na troše rozpáleného oleje provonět rozmačkaný stroužek česneku. Po chvilce česnek vyndáme a na pánev vyklopíme plechovku kvalitních krájených rajčat, přidáme lžičku cukru, okořeníme a necháme 3 - 4 minuty podusit.
3. Na hlubší plech (do zapékací mísy) vrstvíme postupně jednotlivé suroviny. Nejprve rozložíme vrstvu rajčat, potom opečený lilek a několik lístků bazalky. Dále přidáme vrstvu nakrájené mozzarelly, potom opět vrstvu rajčat a nakonec zasypeme nastrouhaným parmazánem. Směs zeleniny dáme zapékat asi na 20 minut do rozpálené trouby.
4. Zapékaný lilek s rajčaty po dopečení ihned podáváme jako hlavní chod nebo přílohu k masitým pokrmům.
Lilek čili baklažán – skvělá zelenina do pomazánek, salátů i na gril
Lilek neboli baklažán pochází z Balkánu, patří do čeledi lilkovitých a i když se z botanického hlediska řadí mezi ovoce, v gastronomii je obvykle považován za zeleninu. Milovníci lilku si bez něj jistě neumí představit žádnou letní grilovačku, jeho využití v kuchyni je mnohostranné a pokud nepatříte k jeho zatvrzelým odpůrcům, zkuste se o něm spolu s námi dozvědět o málo víc.
Se zeleninou se dá při vaření kouzlit: Ty nejlepší recepty z čerstvých rajčat
Rajčata jsou v kuchyni zcela nepostradatelná. Pokud milujete chuť zralých rajčat a chcete vyzkoušet nové recepty, máme pro vás tipy na zpracování a výborné pokrmy, ve kterých si rajčata můžete dopřát ve spoustě podob.
Videorecept: Slaný koláč s rajčaty a cibulí jako rychlá večeře
Stačí jen pár ingrediencí a rychlá večeře je na světě. Rajčata, cibule, bazalka - ideální kombinace. Pokud máte zeleninu z vlastní zahrádky, o to chutnější tento slaný koláč bude!
Autor:5012
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena