800 g | jahody | |
1 lžička | skořice mletá | |
400 g | listové těsto | |
1 lžička | mletý zázvor | |
3 lžíce | maizena | |
60-80 g | třtinový cukr | |
na ozdobu | ||
---|---|---|
1 špetka | sůl | |
1 lžíce | třtinový cukr | |
na potření | ||
mléko |
1. Jahody očistíme, překrájíme na čtvrtky, menší jahody můžeme nechat celé. Přisypeme cukr a maizenu. Jahodovou náplň nezapomeneme okořenit (skořice, zázvor), vše promícháme, případně maličko promačkáme šťouchadlem na brambory nebo jen vidličkou.
2. Domácí listové těsto rozválíme na cca 3 - 4 mm silný plát. Z vyváleného listového těsta vykrojíme pomocí menší dortové formy kola, musí být dostatečně velká, aby nám pokryla dno i strany zapékacích mističek. Dále vykrojíme malá kola (pomocí skleničky), ta nám poslouží k překrytí náplně. Zapékací mističky jemně vymažeme máslem, vložíme větší kolo a pomocí prstů pěkně upěchujeme na dno i do stran. Každou zapékací mističku bohatě naplníme jahodovou směsí a překryjeme menším kolečkem listového těsta. Okraje přimáčkneme a přebytečné těsto můžeme pomocí nože seříznout. Vrch mističek potřeme mlékem, posypeme třtinovým cukrem promíchaným se špetkou soli a propícháme vidličkou.
3. Připravené listové mističky vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme cca 30 minut, až je povrch zlatavý. Zapečené jahodové mističky ihned po upečení podáváme jako teplý dezert. Pozor, jahody jsou uvnitř velmi horké!
Bohatý červen: Dozrávající jahody a třešně v oblíbených receptech
První letní měsíc, červen, je specifický dozráváním prvního ovoce. Konečně se tak dostaneme ke sladkým plodům jahod a třešní, vydáváme se na oblíbené samosběry a začínáme ovocné plody zavařovat a připravovat domácí marmelády. Období ovocných koláčů a plněných knedlíků právě začalo, oprášíme vám ty nejlepší recepty, které se vyplatí uložit do kuchařky mezi oblíbené.
Jak vyzrát na alergii? Čerstvé jahody povařte a připravte z nich jahodový kompot
Sezóna jahod je před námi. Máte doma alergika na čerstvé jahody? Poradíme vám, jak mu je dopřát bez alergické reakce, a to díky receptu na výborný jahodový kompot.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena