3 lžíce | olej | |
3 ks | vejce | |
40 dkg | brambory | |
3 lžíce | mléko | |
5 ks | cibule | |
20 dkg | uzený bůček | |
1 lžička | koření na americké brambory | |
podle chuti | ||
---|---|---|
1 špetka | mletý pepř | |
1 hrst | barevná zelenina |
Dáme si vařit asi na 1 hodinu uzený bůček na pařák, nerozbalený v původním obalu. Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce doměkka. Menší cibule oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny. Do menší dózy s víčkem dáme 3 lžíce oleje, 1 lžičku amerického koření na brambory a promícháme. Do toho vložíme nakrájenou cibuli a dózu uzavřeme. Občas nádobu převrátíme, aby cibule do sebe natáhla ochucený olej. Uvařený bůček necháme trochu zchladnout. Potom obal rozstřihneme a šťávu ze sáčku vylijeme do zapékací formy. Přidáme olej z cibulí a krouživým pohybem rozlijeme po dně i po stěnách zapékací formy. Brambory protlačíme přes kolečko na salát a bůček nakrájíme na malé kostky. Přidáme dle vlastního výběru trochu barevné zeleniny, aby byl pokrm trochu pestrý. Vše dáme do zapékací formy, velmi jemně poprášíme kořením na brambory a dobře promícháme. Brambory by měly být v nižší vrstvě. Urovnáme je a do nich vtlačíme čtvrtky cibule. Vložíme do předehřáté trouby a 25 minut zapékáme při 200 °C. Ve 3 lžících mléka rozšleháme vejce s pepřem. Předpečené brambory zalijeme vejci a vložíme zpět do trouby ještě na 15 minut. Brambory ani vejce nesolíme. Zapékané brambory s cibulí rozdělíme na nahřáté talíře a podáváme jako hlavní chod. Jako přílohu můžeme přidat salát nebo jinak upravenou zeleninu.
V hlavní roli brambory: Levné a rychlé recepty na celý týden
Brambory - velmi vděčná a univerzální plodina, která je oblíbenou součástí českého jídelníčku. Každý Čech zkonzumuje zhruba 65 kilogramů brambor ročně! Máme pro vás pár receptů, které s nadšením zařadíte ke svým oblíbeným.
Recept na křupavé domácí bramboráky krok za krokem
Kdo by neměl rád bramboráky - bramborové placky, které se připravují smažením tenké vrstvy těsta z nastrouhaných syrových brambor, mouky, vajec, soli a koření. Bramboráky podle tohoto receptu vám budou při smažení mizet pod rukama!
Autor:JanaB
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena