0.3 ks | brokolice | |
6 ks | brambory | |
2 ks | vejce M | |
2 dl | smetana ke šlehání | |
150 g | strouhaný sýr | |
2 lžíce | lahůdkové sušené droždí | |
2 stroužky | česnek | |
podle chuti | ||
---|---|---|
1 lžíce | sůl | |
2 špetky | čerstvě mletý barevný pepř | |
1 špetka | muškátový oříšek |
Velké brambory uvaříme ve slupce skoro doměkka v osolené vodě, scedíme, oloupeme a nakrájíme na hrubá kolečka. Brokolici rozdělíme na růžičky, uvaříme v osolené vodě do poloměkka a nakrájíme na plátky. Sýr (eidam, gouda, čedar) nastrouháme na hrubém struhadle.
Smetanu rozšleháme s vejci, osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem, prolisovaným česnekem a lahůdkovým droždím. To lze vynechat, ale já mám ráda v čemkoli jeho příchuť.
Menší zapékací misku vymažeme olejem, dáme vrstvu brambor, brokolice, posypeme trochou sýra. Vrstvu znovu zopakujeme a podle výšky pekáčku opakujeme, dokud nám nedojdou suroviny. Končíme sýrem.
Vše v zapékací míse zalijeme ochucenou smetanou a zapékáme na 175 °C asi 30 minut, dokud se nám vše nespojí a povrch není zlatavý.
Zapékané brambory s brokolicí a smetanou podáváme teplé, můžeme přidat lehký salátek.
Levné recepty z brokolice aneb jak nasytit celou rodinu za pár korun
Už vám dochází nápady, jak nasytit celou rodinu, aby hlavní chod nezruinoval rodinný rozpočet? Sáhněte častěji po brokolici, při vaření se s ní dá jen při troše fantazie opravdu kouzlit. Bonusem navíc jsou její výživové hodnoty a minimum kalorií.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena