1 stroužek | česnek | |
1 špetka | sůl | |
1 ks | cibule | |
2 ks | lilek | |
5 ks | žampiony | |
3 lžíce | olivový olej | |
1 špetka | mletý pepř | |
350 g | mleté maso | |
150 g | tvrdý sýr | |
100 g | cherry rajče | |
1 plechovka | rajčata sterilovaná | |
2 lžičky | směs koření na mleté maso |
1. Nejprve si připravíme masovou směs, tedy na hlubší pánvi orestujeme cibulku, zatáhneme mleté maso, okořeníme směsí na mleté maso.
2. Zarestujeme i nakrájené žampiony, přidáme česnek, sůl, rajčata (passatu, protlak nebo krájená), nasekané zelené bylinky, promícháme, přiklopíme poklicí a necháme dusit cca 30 - 40 minut, záleží na výběru masa.
3. Mezitím si připravíme lilek, nakrájíme ho asi na 1 - 2 cm silné plátky, naskládáme na pečící papír, lehce osolíme, potřeme olivovým olejem a posypeme směsí na zapečený lilek či jiným oblíbeným kořením a dáme do vyhřáté trouby předpéct na cca 10 minut při 175 °C.
4. Poté dáme na jednotlivé plátky masovou směs, zasypeme oblíbeným nastrouhaným sýrem a ozdobíme rozkrojenymi cherry rajčátky. Dáme ještě na pár minut do trouby, dokud nezezlátne sýr.
5. Zapečený lilek s masovou směsí dozdobíme čerstvou bazalkou, případně doplníme oblíbenou přílohou či salátem.
Videorecept: Zapečené lilky podle Anny
Další tip na úžasně jednoduchou a přesto zdravou večeři!
Recept na pečená rajčata s cuketou a sýrem feta krok za krokem
Recept na lehký a chuťově skvělý oběd či večeři z rajčat, cukety, sýra feta a čerstvých bylinek. Jako příloha postačí plátek opečeného bílého chleba.
Lilek čili baklažán – skvělá zelenina do pomazánek, salátů i na gril
Lilek neboli baklažán pochází z Balkánu, patří do čeledi lilkovitých a i když se z botanického hlediska řadí mezi ovoce, v gastronomii je obvykle považován za zeleninu. Milovníci lilku si bez něj jistě neumí představit žádnou letní grilovačku, jeho využití v kuchyni je mnohostranné a pokud nepatříte k jeho zatvrzelým odpůrcům, zkuste se o něm spolu s námi dozvědět o málo víc.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena