2 stroužky | česnek | |
50 g | cibule | |
2 ks | lilek | |
100 g | hlíva ústřičná | |
250 g | hovězí mleté maso | |
100 g | bulgur | |
100 g | eidam 45% | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř |
Bulgur uvaříme podle návodu na obalu doměkka a necháme okapat. Oloupaný česnek a cibuli usekáme najemno. Hlívu ústřičnou očistíme a nakrájíme na drobné kousky. Lilky omyjeme, osušíme a podélně rozkrojíme na poloviny, dužinu osolíme a necháme asi 15 minut "vypotit". Pak tekutinu setřeme a na malém množství oleje lilky zvolna opečeme doměkka. Z pečených lilků vydlabeme střední část dužiny a jemně ji pokrájíme. Na oleji necháme krátce zpěnit cibulku a česnek. Vmícháme mleté hovězí maso s hlívou ústřičnou a dužinou z lilku, vše osolíme, opepříme a ochutíme malou špetkou drceného kmínu. Směs orestujeme a jakmile maso zbělá, přilijeme podle potřeby malé množství vývaru a zakryté dusíme asi 20 minut doměkka. Nakonec necháme šťávu téměř vysmahnout a k masové směsi vmícháme okapaný bulgur. Vydlabané lilky naplníme připravenou směsí, posypeme strouhaným sýrem a zapékáme při 200 °C asi 20 minut. Zapečené lilky plněné masovou náplní a bulgurem rozdělíme na porce, posypeme usekanými bylinkami a podáváme s novým bramborem a zeleninovým salátem.
Kuskus a bulgur: Zdravá konkurence rýže
Klasicky vařenou či dušenou rýži máme často na talíři - doma i v restauraci. Ale už málokterý jídelní lístek obsahuje kuskus či bulgur, přitom se k pokrmu často hodí lépe.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena