3 ks | brambory | |
1 ks | květák | |
120 g | mozzarella | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
čerstvá petrželka | ||
mletý černý pepř | ||
omáčka | ||
50 g | máslo | |
600 ml | mléko | |
1 ks | cibule | |
4 ks | hřebíček | |
1 ks | bobkový list | |
50 g | hladká mouka | |
0.5 lžičky | dijonská hořčice | |
1 lžíce | worcestrová omáčka | |
100 g | tvrdý sýr 45% | |
podle potřeby | ||
máslo na vymazání formy |
Květák očistíme, rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě doměkka (na skus). Brambory uvaříme ve slupce, poté je oloupeme a nakrájíme na plátky. Zapékací mísu vytřeme máslem a dno poklademe plátky brambor, které osolíme a na ně rovnoměrně navršíme uvařený květák. Připravíme si sýrovou krémovou omáčku. Cibuli oloupeme a k ní připíchneme pomocí 4 ks hřebíčku bobkový list. Takto ochucenou cibuli vložíme do mléka, které přivedeme k varu a při mírné teplotě a za občasného míchání povaříme asi 1 - 2 minuty. Pak mléko odstavíme stranou a necháme zchladnout. Z másla a mouky upražíme světlou jíšku, kterou zalijeme ochuceným a vychladlým mlékem (bez cibule) a za stálého míchání pomalu vaříme asi 5 minut na požadovanou krémovou hustotu. Do teplé (nikoliv horké) krémovité kaše zašleháme dijonskou hořčici, worcestrovou omáčku, špetku pepře a po částech nastrouhaný tvrdý sýr. Sýrovým krémem přelijeme květák s bramborami, pak zapékací mísu vložíme do trouby předehřáté na 200 - 220 °C a pečeme asi 15 - 20 minut dozlatova. Asi 5 až 7 minut před dokončením pokrmu poklademe povrch na plátky nakrájenou mozzarellou a posypeme nasekanou petrželkou. Jakmile se sýr rozpustí, zapékací misku se zapečeným květákem vyjmeme z trouby a můžeme servírovat. Zapečený květák s bramborem v sýrové omáčce rozdělíme na porce a ihned podáváme. Vhodnou přílohou je salát z čerstvé zeleniny.
Květák nemusí být nudnou surovinou: Vyzkoušejte 8 rychlých receptů
Rychlé a levné recepty z květáku, kterým neodoláte. Dozlatova osmažený, zapékaný v bešamelu, květák marinovaný či v podobě karbanátků. Který recept si oblíbíte vy?
V hlavní roli brambory: Levné a rychlé recepty na celý týden
Brambory - velmi vděčná a univerzální plodina, která je oblíbenou součástí českého jídelníčku. Každý Čech zkonzumuje zhruba 65 kilogramů brambor ročně! Máme pro vás pár receptů, které s nadšením zařadíte ke svým oblíbeným.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena