Ve větším hrnci přivedeme k varu vodu a poté ji osolíme. Menší hlávku zelí očistíme, rozkrojíme na čtvrtiny a ty vložíme do vroucí vody. Zelí vaříme asi 10 - 15 minut, aby bylo křupavé, ale měkké.
Zatím si nakrájíme slaninu na kostičky, sýr nastrouháme a strouhanku osmahneme na lžíci másla. Zbylé máslo rozehřejeme.
Pekáč vymažeme. Ze zelí vykrojíme tvrdý košťál, rozebereme na listy a necháme okapat. Třetinu nebo čtvrtinu zelných listů rozložíme na pekáč. Posypeme je částí slaniny, strouhanky, zakapeme trochou másla a lehce okořeníme zázvorem. Dáme další vrstvu zelných listů a opět slaninu, strouhanku, máslo a zázvor. Takto postupujeme do vyčerpání ingrediencí. Nakonec zelí posypeme sýrem. Připravený pekáč se zelím vložíme do předehřáté trouby na 200 °C a zapékáme.
Zapečené zelí ihned podáváme. Vegetariáni vynechají maso. Pokud chceme zapečené zelí podávat jako hlavní chod, můžeme místo slaniny použít mleté hovězí maso, které předem osmahneme s cibulí.