1 ks | květák (růžičky) | |
3 ks | mrkev | |
1 lžička | česnek sušený | |
1 balíček | uzené tofu | |
1 lžíce | olej | |
500 ml | rostlinné mléko | |
1 lžička | sušené lahůdkové droždí | |
1 špetka | pepř a sůl | |
0.5 lžičky | kurkuma v prášku | |
1 lžička | černá himalájská sůl |
Květák omyjeme, rozdělíme na menší kousky, mrkev oškrábeme a nakrájíme na kolečka a společně s květákem dáme do hrnce. Zalijeme sojovým mlékem, osolíme a vaříme zhruba 20 minut do změknutí. Poté tyčovým mixérem rozmixujeme do hladké omáčky a následně dochutíme černou solí, špetkou pepře, špetkou kurkumy, lžičkou lahůdkového droždí a lžičkou sušeného česneku. Vše důkladně promícháme a zhruba 5 minut povaříme. Mezitím si tofu nakrájíme na menší kostičky a na oleji orestujeme dokřupava.
Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu. Z hotových těstovin slijeme vodu a smícháme je v hrnci s květákovou omáčkou a smaženým tofu. Takto připravené těstoviny přendáme na hlubší plech a vložíme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme do zezlátnutí povrchu zhruba 30 minut.
Květák nemusí být nudnou surovinou: Vyzkoušejte 8 rychlých receptů
Rychlé a levné recepty z květáku, kterým neodoláte. Dozlatova osmažený, zapékaný v bešamelu, květák marinovaný či v podobě karbanátků. Který recept si oblíbíte vy?
Těstoviny v podzimním jídelníčku: Zapečte je!
Zapékané těstoviny jsou velmi vděčné - jsou levné, ne moc pracné a zasytí opravdu celou rodinu. Přinášíme vám 8 skvělých receptů na těstoviny z jednoho pekáčku - zapečené se zeleninou, uzeninami, ale i houbami.
Autor:Jitka Langeová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena