3 ks | brambory | |
1 ks | žloutek | |
0.3 ks | cibule | |
0.3 ks | pórek | |
1 kelímek | zakysaná smetana | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
drcený kmín | ||
mletá sladká paprika | ||
bylinky provensálské |
Pórek omyjeme a nakrájíme na kolečka. 1/4 cibule můžeme nakrájet na plátky nebo kostičky. Na plátku másla lehce opečeme pórek i cibuli, podlijeme trochou vody a podusíme. V míse rozšleháme 1 žloutek se zakysanou smetanou a dochutíme mletou sladkou paprikou, provensálskými bylinkami a drceným kmínem. Podle věku dítěte můžeme mírně dosolit a jinak dochutit. Brambory oloupeme a nakrájíme na slabé plátky. Menší zapékací mísu vymažeme máslem a vyskládáme polovinou připravených brambor. Na brambory nasypeme pórek s cibulí a navrstvíme zbylé brambory. Vše zalijeme směsí ze zakysané smetany. Brambory v pekáčku vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 30 minut. Zapečené brambory pro děti si samozřejmě mohou dát i dospělí.
Brambory: Obyčejná surovina, se kterou se dá kouzlit
Brambory, jak klasická a levná surovina, ale s tolika možnými úpravami. Samozřejmě je možné brambory jednoduše uvařit a podávat, ale existují mnohem nápaditější úpravy této po celém světě oblíbené zeleniny. Zkoušeli jste brambory naplnit a usmažit? Slyšeli jste o bramborovém závinu naslano? Máte rádi opékanou bramborovou kaši? Pokud vám tyto recepty nic neříkají, pojďme se na ně společně podívat.
Grilování na všechny způsoby: Naučte se grilovat kukuřici i brambory
Grilování, rožnění, barbecue - opékání na otevřeném ohni je staré tisíce let. A dodnes se při něm lidé s nadšením setkávají při přípravě jídla, oslavách a letních párty.
Autor:Hanka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena