1 lžička | cukr | |
1 stroužek | česnek | |
0.5 ks | cibule | |
250 g | růžičková kapusta | |
1 lžička | mletá sladká paprika | |
350 g | míchané mleté maso | |
60 g | anglická slanina (v celku) | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
máslo na vymazání formy | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
pyré | ||
1 ks | vejce | |
1 lžíce | máslo | |
400 g | brambory | |
100 ml | mléko | |
0.3 lžičky | muškátový květ |
Růžičkovou kapustu očistíme od zvadlých lístečků a košťál křížem nařízneme. Vodu osolíme, osladíme a přivedeme k varu. Vložíme kapustičky a zvolna vaříme přibližně 6 - 8 minut. Měkké kapustičky slijeme a ponoříme do studené vody, aby neztratily barvu. Připravíme si masové kuličky. Oloupanou cibuli a česnek nasekáme nadrobno. Nakrájenou slaninu necháme na pánvi zrůžovět, vmícháme cibulku s česnekem a jakmile zpění odložíme pánev stranou. V míse promícháme mleté maso s orestovanou slaninou a cibulkou, přidáme mletou sladkou papriku, pepř a podle chuti sůl. Ze směsi tvoříme kuličky ve velikosti kapustiček, které ze všech stran opečeme na lžíci olivového oleje. Z oškrabaných vařených brambor, mléka a másla připravíme bramborové pyré, do kterého zašleháme syrové vejce a muškátový květ. Zapékací mísu vymažeme máslem a střídavě poklademe kapustičkami a masovými kuličkami. Navrch rozprostřeme bramborovou kaši a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme přibližně 20 minut dozlatova. Zapečené růžičkové kapustičky s masovými kuličkami a muškátem ochuceným bramborovým pyré rozdělíme na porce a podáváme jako hlavní chod.
Naučte se vařit s málem: Růžičková kapusta je vděčnou surovinou
Kapustičky jsou plné chuti a dokáží příjemně ozvláštnit jídelníček. Dají se zapékat, smažit, připravit jako příloha s jinou zeleninou a doplnit jimi teplé saláty. Jen je třeba dát si pozor na rozvaření, tím ztratí barvu i chuť. Vyzkoušejte 7 receptů, díky kterým si je zamilujete.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena