4 hrnky | voda | |
0.5 ks | květák | |
60 g | parmazán | |
60-80 g | eidam 45% | |
1.3 hrnku | instantní polenta | |
omáčka | ||
---|---|---|
1-2 lžičky | cukr | |
3 stroužky | česnek | |
50 ml | olej | |
1 ks | cibule | |
1 lžíce | hladká mouka | |
2 špetky | mletý římský kmín | |
2-3 špetky | sušený tymián | |
200 ml | rajčatové pyré | |
2-3 lžičky | koření Tandoori masala | |
0.8 hrnku | vývar z květáku | |
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
podle potřeby | ||
máslo na vymazání formy | ||
na ozdobu | ||
nať jarní cibulky |
Nejdříve si připravíme polentu. Do mísy vlijeme dva hrnky studené vody, do které vmícháme instantní polentu. Zbývající vodu nalijeme do kastrolu, přidáme lžičku soli a 1/4 lžičky mletého pepře a přivedeme k varu. Poté postupně přidáváme namočenou polentu a za stálého míchání zvolna vaříme asi 5 minut do zhoustnutí. Horkou kašovitou polentu odstavíme z tepla, vmícháme do ní 2 rovné lžíce strouhaného parmazánu a rozetřeme do máslem vymazané zapékací mísy. Polentu odložíme stranou a necháme zchladnout. Mezitím očistíme a rozebereme na růžičky větší květák, který v osolené vodě krátce povaříme do poloměkka. Pak květák slijeme (vývar nevyléváme), propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Připravíme si omáčku. Malou cibuli a stroužky česneku oloupeme, jemně nasekáme a při střední teplotě necháme na oleji zesklovatět. Pak přisypeme mouku a koření tandoori masala a za stálého míchání necháme vše zpěnit. K tomuto základu přilijeme rajčatové pyré, které osolíme, opepříme a ochutíme mletým římským kmínem a tymiánem. Směs přivedeme k varu, krátce restujeme do zhoustnutí a naředíme vývarem z květáku. Omáčku vaříme za občasného míchání 8 - 10 minut. Nakonec rajčatovou omáčku podle potřeby dochutíme solí a osladíme cukrem. Na ztuhlou polentu rozetřeme asi 1/3 omáčky, kterou hustě poklademe růžičkami květáku, posypeme parmazánem a vše zalijeme zbývají rajčatovou omáčkou. Polentu s květákem a rajčatovou omáčkou pečeme v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 45 minut. Po této době vyjmeme zapečenou polentu s květákem z trouby, posypeme strouhaným eidamem, zakryjeme alobalem a necháme asi 7 - 10 minut odstát. Zapečenou polentovou kaši s květákem, sýrem a rajčatovou omáčkou rozdělíme na porce, posypeme nasekanou natí jarní cibulky a podáváme se saláty z čerstvé zeleniny jako hlavní chod.
Kukuřičná polenta: Tradiční italské jídlo, které se dá zapékat, smažit i připravit na sladko
Zkoušíte rádi nové pokrmy? Nebojíte se experimentovat? Sáhněte v obchodě se zdravou výživou po kukuřičné mouce a připravte si doma polentu.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena