3 stroužky | česnek | |
100 ml | vývar | |
600 g | brambory | |
1-2 lžíce | čerstvý rozmarýn | |
4 plátky | vepřová krkovička | |
200 g | sýr feta | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
máslo na vymazání formy | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř |
Plátky vepřové krkovice bez kosti očistíme, naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem. Brambory omyjeme kartáčkem a nakrájíme na tenké plátky. Lístky čerstvého rozmarýnu nasekáme najemno. Zapékací mísu vytřeme silnější vrstvou másla a troubu předehřejeme na 180 °C. Dno zapékací mísy vyložíme polovinou nakrájených brambor, které zlehka osolíme, opepříme a posypeme polovinou rozmarýnu. Na brambory rozložíme plátky masa, které poklademe anglickou slaninou. Další vrstvu tvoří rozdrobený sýr Feta, který posypeme zbývajícími bylinkami a poklademe druhou polovinou brambor. Brambory potřeme olejem, trochu osolíme a opepříme a podlijeme asi 50 ml vývarem. Vše pečeme zakryté při 180 °C. Ke konci pečení zvýšíme teplotu na 200 °C , pokrm odkryjeme a dopečeme do růžova. Zapečenou krkovičku s chutí rozmarýnu, slaniny a sýru podáváme jako teplý hlavní chod.
Vepřová krkovice, panenka i kotleta v originálních receptech
Vepřové maso je v Česku jedním z nejoblíbenějších. Nejlibovějšími druhy vepřového masa jsou kýta, kotleta a panenka. Vybrali jsme pro vás pár receptů, které užijete o víkendu na slavnostní oběd, ale i přes týden jako rychlovku pro celou rodinu.
Tip na víkendový oběd: Vepřová krkovice na smetaně
Vepřové maso na smetaně má jemnou chuť, použité bylinky mu dodají vůni a chuť masa zvýrazní. Připravte si krkovici podle podrobného FOTORECEPTU.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena