Pekáč vymažeme sádlem, vysypeme strouhankou a dáme ho prozatím do chladničky. Vejce vaříme 6 minut v osolené vodě a lžičkou 8% octa, potom je zchladíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Můžeme uvařit o 2 vejce méně a ta nepoužitá vejce potom rozšlehat ve smetaně. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmažíme na lžíci sádla dozlatova. Eidam a parmazán nastrouháme na jemném struhadle. Česnek oloupeme a prolisujeme.
Dýni nakrájíme na prst silné tyčinky nebo plátky. Kdo chce, může ji hrubě nastrouhat. Velké brambory oškrábeme, na velkých slzičkách nastrouháme, osolíme, okmínujeme a ochutíme kari a chilli kořením. Plátky vysočiny nakrájíme na nudličky. Uzené maso nakrájíme na malé kostičky. Pažitku nasekáme nadrobno.
Smetanu smícháme s malým bílým jogurtem, prolisovaným česnekem, ochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a kari kořením. Nezáleží, zda je smetana sladká nebo kysaná, oba druhy mám vyzkoušené a jsou výborné.
Do pekáče rozložíme nastrouhané brambory, posypeme je pažitkou, uzeným masem a vysočinou. Dále naskládáme dýni, trochu ji osolíme a posypeme osmaženou cibulí. Na další vrstvu použijeme nakrájená vařená vejce a posypeme strouhaným eidamem smíchaným s parmazánem. Nakonec zalijeme směsí smetany a bílého jogurtu.
Připravenou směs dáme do předehřáté trouby a pečeme, dokud pokrm nezíská krásnou barvu. Trvá to podle trouby asi 45 - 60 minut.
Zapečenou dýni z Krnova podáváme se zeleninovou oblohou nebo zeleninovým salátem. Původní recept pochází z bývalé Jugoslávie. Ale kari, moravské uzené a brambory jsme si přidali sami. Ještě se nestalo, že by takto upravená dýně někomu nechutnala.