sůl | ||
400 ml | vývar | |
1 lžíce | máslo | |
50 g | parmazán | |
4 lžíce | mascarpone | |
400 g | žampiony | |
1 ks | bobkový list | |
100 ml | bílé suché víno | |
4 ks | jarní cibulka | |
mletý černý pepř | ||
250 g | rýže na rizoto |
Žampiony očistíme, otřeme vlhkou utěrkou a nakrájíme na čtvrtiny. Jarní cibulky očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Z parmazánu vytvoříme nožem nebo škrabkou hoblinky.
Na pánvi rozehřejeme máslo a žampiony a jarní cibulku na něm lehce osmažíme. Pak je vyjmeme a na másle podusíme rýži, než začne sklovatět. Přidáme bobkový list a za občasného míchání přiléváme vývar a suché víno. Rýži dusíme asi 20 minut, aby nabobtnala.
Na posledních 10 minut přidáme k rýži zpátky cibulku a žampiony a vše chvilku podusíme. Bobkový list vytáhneme a rizoto zjemníme přidáním mascarpone, ochutíme solí a pepřem.
Hotové rizoto zdobíme hoblinkami z parmazánu.
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena