Omyté žampiony nakrájíme na menší kousky. Jarní cibulky očistíme a zvlášť nakrájíme spodní část a zvlášť zelenou nať. V hrnci rozpustíme máslo a chvíli na něm smažíme pokrájené cibulky bez natě. Pak přidáme žampiony a zelenou cibulovou nať a ještě chvíli smažíme. Podlijeme malým množstvím vody a 5 minut dusíme.
V hrnečku rozkvedláme dohladka mouku se smetanou a trochou mléka. Zbytek mléka přilijeme k žampionům a na mírném ohni přivedeme k varu. Vaříme za stálého míchání asi 2 minuty, přidáme smetanu s moukou, znovu přivedeme k varu. Nakonec do polévky rozklepneme 1 vejce, v polévce rozkvedláme a jen krátce povaříme, dokud se vejce nesrazí. Hustota polévky závisí na velikosti žampionů. Podle potřeby ji můžeme naředit mlékem, nebo naopak, zahustit hladkou moukou.
Smetanovou žampionovou polévku podáváme samotnou nebo s upečenou bagetou.