2 stroužky | česnek | |
2 lžíce | máslo | |
1 větvička | rozmarýn | |
1 svazek | naťová cibulka | |
800 g | vepřová panenka | |
100 g | anglická slanina (plátky) | |
1 balíček | bílý chřest | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
4-5 lžic | olej | |
podle chuti | ||
sůl | ||
chilli koření | ||
pepř bílý mletý |
Lístečky rozmarýnu rozdrtíme spolu se stroužky oloupaného česneku, zalijeme olejem a ochutíme chilli kořením. Vepřovou panenku nakrájíme na silnější kousky, které rozklepeme na plátky, osolíme, opepříme, promícháme s ochuceným olejem a necháme asi 2 hodiny marinovat.
Jarní cibulky očistíme a hlavičky oddělíme od natě. Chřest oloupeme a asi 10 minut povaříme v osolené vodě. Potom ho rychle ochladíme pod studenou tekoucí vodou a necháme okapat.
Na plátky marinovaného masa klademe plátek slaniny, hlavičku cibulky, svineme do zámotku a spojíme jehlou nebo párátkem.
Okapaný chřest svážeme po třech kusech natí cibulky. Na zahřátém oleji zvolna propečeme závitky ze všech stran dorůžova a uchováme na teple. Do výpeku přidáme máslo, na kterém orestujeme svazečky chřestu. P
lněné zámotky z vepřové panenky rozdělíme na porce a podáváme obložené svazečky orestovaného chřestu. Vhodnou přílohou jsou nové brambory a zeleninový salát.
Vepřová krkovice, panenka i kotleta v originálních receptech
Vepřové maso je v Česku jedním z nejoblíbenějších. Nejlibovějšími druhy vepřového masa jsou kýta, kotleta a panenka. Vybrali jsme pro vás pár receptů, které užijete o víkendu na slavnostní oběd, ale i přes týden jako rychlovku pro celou rodinu.
Jak připravit chřest, aby byl dokonale křupavý?
Příprava chřestu a jeho tepelná úprava není nijak složitá, záleží však na jeho kvalitě a čerstvosti. Jedině mladý a čerstvý chřest bude také chutný. Chřest je velmi křehký, a tak je třeba určitá dávka opatrnosti při jeho přípravě. Bílý a zelený chřest se v jistém ohledu připravuje odlišně.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena