Zelí očistíme, nakrouháme a necháme odležet se solí a olejem. Dobře promícháme. Do nakrouhaného a den odleželého zelí se solí a olejem přidáme teprve druhý den podle chuti ocet a oloupanou nadrobno nakrájenou cibuli. Pro lepší vzhled i chuť můžeme ještě doplnit nadrobno nakrájenou petrželkou.
Varianta I: Přidáme ještě dva zelené paprikové lusky. Omyjeme je, zbavíme semen a nakrájíme na nudličky, přidáme jedno až dvě vykrájená, oloupaná a jádřinců zbavená jablka, nakrájená na nudličky.
Varianta II: Přidáme jednu naběračku nakládaných sladkokyselých hub, překrájených na malé kousky.
Varianta III: Přidáme 2 sladkokyselé okurky a jednu nakládanou kapii, obojí nadrobno nakrájené.
Varianta IV: Přidáme svazek očištěných a nastrouhaných ředkviček.
Varianta V: Přidáme pórek, stačí jen asi 100 g (pečlivě očištěného, velmi tence nakrájeného na kolečka). Tento druh salátu ochutíme ještě zázvorem. Pórku můžeme dát i dvojnásobné množství, ale předem můžeme větší část spařit horkou vodou a hned dobře ocedit propláchnuté studenou vodou.
Vatianta VI: Dávku zelí o polovinu snížíme a místo zelí nastrouháme buď kedlubny, nebo nepříliš ostrou ředkev.
Varianta VII: Dávku zelí o polovinu snížíme a salát doplníme stejným množstvím očištěné a jemně nastrouhané mrkve.