Tato buchta u nás v ledničce ani přes zákaz nevydrží do druhého dne. Je trošku náročnější na suroviny, ale výsledek stojí za to.
Hodnocení
3.7
/ 5 (121x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
3x
Ingredience
Těsto
Cukr200 g
Vejce7 ks
Kakao2 lžíce
Ořechy200 g
Polohrubá mouka150 g
Krém
Máslo250 g
Kondenzované slazené mléko1 plechovka
Poleva
Čokoláda na vaření100 g
Na ozdobu
Nasekané ořechy2 hrstě
Postup přípravy
Salko vaříme 1,5 hodiny ve vodní lázni. Pak jej necháme v studené vodě vychladit.
Lepší je uvařit si ho několik dní dopředu. Máslo necháme změknout.
Troubu předehřejeme na 200 °C.
Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme ořechy a mouku s kakaem.
Plech vymažeme nebo vyložíme pečícím papírem.
Na připravený plech nalijeme a rozprostřeme těsto a pečeme asi 5 minut. Pak snížíme teplotu na 170 °C a pečeme asi 10 minut. Korpus necháme vychladnout.
Mezitím ušleháme změklé máslo a postupně do něj zašleháváme salko. Vznikne tak karamelový krém. Ten rozprostřeme na upečený korpus.
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Nakonec na buchtu čokoládovou polevou vytvoříme mřížku a posypeme nasekanými ořechy.
Těsto je výborné chuti, navíc jsem přidala nakonec rum dle chuti.
Ale celé Salko je v másle příšerně sladké, dala jsem jen polovinu.Jinak je to dobré, ale znám lepší moučníky. Takže budu už dělat jen podkladový piškot, na něj dám vyšlehanou šlehačku s vanilkovým cukrem, kterou smíchám se dvěma zakysanými smetanami, položím kolečky kiwi, nebo jahodami, nebo ananasem a dám vychladit. Po vychlazení polévám želatinou barvy, která odpovídá použitému ovoci. Je to super, lepší jak přeslazené Salko.