Vaření.czReceptyZadělávaná kapusta s vepřovým masem mojí babičky
1 fotografie
Zadělávaná kapusta s vepřovým masem mojí babičky
Výborné jídlo vhodné jako večeře a víkendový oběd. Tento recept jsem se naučil od mé babičky, která byla vynikající kuchařka.
Hodnocení
4.6
/ 5 (19x)
Doba přípravy
75 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Ostatní
Česnek3 stroužky
Olej4 lžíce
Brambory2 ks
Cibule1 ks
Kmín1/2 lžičky
Kapusta1 hlávka
Hladká mouka 4 lžíce
Muškátový oříšek1 špetka
Mletá sladká paprika1 lžička
Mletý černý pepř1/2 lžičky
Vepřová krkovice75 dkg
Podle chuti
Drcené chilli1 lžička
Postup přípravy
Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. Vepřové maso nakrájíme na menší kousky, osolíme a opepříme. Vhodná je krkovice nebo kotleta či prorostlý bůček, záleží na chuti a preferencích.
Cibuli zpěníme v asi 3 l hrnci na oleji, přidáme prolisovaný česnek, mletou papriku a chilli. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme nakrájené vepřové maso. Maso opečeme ze všech stran a potom dusíme, až pustí šťávu a zatáhne se.
Mezitím rozkrojíme střední hlávku kapusty na čtvrtky, opláchneme, vyřízneme košťál a nakrájíme na nudličky. Jakmile je maso osmahnuté, podlijeme asi 1 litrem vody, přidáme muškátový oříšek a vaříme 30 minut. Pokud máme čerstvý oříšek, pak stačí opravdu malá špetka, nepřeháníme to, je to silné koření. Nicméně tomuto jídlu dodá jedinečnou a neopakovatelnou chuť.
Přidáme do hrnce kapustu a oloupané a rozkrájené brambory a vaříme dalších 30 minut. Po této době by mělo i maso být přiměřeně měkké. Pokud tomu tak není, vaříme, dokud nejsme spokojeni s výsledkem. Pět minut před ukončením varu jídlo zahustíme jíškou z vody a mouky podle potřeby. Dochutíme solí a pepřem a necháme v hrnci dojít.
Zadělávanou kapustu s vepřovým masem podáváme samotnou, nebo s čerstvým chlebem. Chutná nejlépe na druhý až třetí den. Z uvedeného množství surovin připravíme asi 8 - 10 porcí jídla.