3 stroužky | česnek | |
1-2 lžíce | sůl | |
1 ks | cibule | |
0.5 ks | celer | |
4 ks | mrkev | |
2 ks | petržel | |
5 kuliček | jalovec | |
1 ks | králík | |
5 kuliček | nové koření | |
10 kuliček | celý pepř | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
voda |
Kořenovou zeleninu oškrábeme a přepůlíme. Česnek oloupeme a překrojíme, cibuli překrojíme i se slupkou. Omytého králíka vložíme celého do velkého hrnce, přidáme zeleninu a zalijeme vodou. Přidáme koření a uvedeme do varu. Odebereme pěnu, osolíme a vaříme 60 - 80 minut pod pokličkou. Králíka i zeleninu vyndáme a vývar scedíme.
Vývar z králíka můžeme použít jako lehkou polévku se zavářkou z nudlí nebo jen do ní přidáme hrst smažené zavářky (tvar hrášku).
Pomalu tažený vývar jako nejlepší životabudič
Poctivý vývar vyžaduje čas a pomalé vaření, díky němuž dosáhne své síly a plné chuti. Hodí se do všech polévek, omáček, ale i jako základ pod pečené maso, při přípravě rizota a dalších pokrmů, které potřebují chvíli k dušení a prolnutí chutí. Vývar, kterému nechybí "štáva", jak na to? Zkuste naše prověřené recepty.
Zavářky a vložky do polévek - domácí jsou ty nejlepší!
Dnes se vrhneme na přípravu domácích zavářek do polévky, jejichž základem je mouka a vejce. Ať už se jedná o polévkové nudle, kapání či vaječnou drobenku, polévka může být díky domácí zavářce pokaždé jiná, lepší a chutnější.
Autor:Renata Hřebíčková
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena