těsto | ||
---|---|---|
160 g | máslo | |
2 lžičky | skořice mletá | |
250 g | hladká mouka | |
1 lžička | kypřicí prášek | |
110 g | třtinový cukr | |
2 lžičky | perníkové koření | |
náplň | ||
250 g | tvaroh | |
2 lžíce | med | |
4 ks | hruška | |
200 g | zakysaná smetana | |
150 ml | bílý jogurt | |
0.5 balení | vanilkový pudinkový prášek |
1. Nejprve si v misce smícháme sypké suroviny na korpus, tedy mouku, cukr, kypřící prášek, perníkové koření, skořici a kakao. Po promíchání přidáme na kostky nakrájené studené máslo a prsty tvoříme drobenku. Trvá to cca 5 minut. Nesnažíme se vytvořit kompaktní těsto, ale opravdu jen misku jemné drobenky. Koláčovou formu si vymažeme máslem a 3/4 množství drobenky do ní vysypeme, dlaní lehce přitlačíme na dno a také na okraje.
2. V jiné misce si smícháme tvaroh (z vaničky), zakysanou smetanu, bílý jogurt, půl balení vanilkového pudinkového prášku (jen nasypat ze sáčku, nevařit) a med. Po promíchání vylijeme na připravený korpus.
3. Hrušky oloupeme a nakrájíme na měsíčky cca 3 mm vysoké. Hrušky naskládáme na tvarohovou náplň, posypeme shora zbytkem drobenky a pečeme v předem vyhřáté troubě na 175 °C cca 35 minut.
4. Výtečný hruškový koláč servírujeme nakrájený na klínky, můžeme dozdobit například zakysanou smetanou a ovocným přelivem, ale skvěle chutná i samostatně.
Sladké pečení na víkend: Perník s hruškami krok za krokem
Pojďte si s námi zkusit upéct oblíbený moučník trochu jinak. S hruškami chutná perník výborně a navíc hrušky pozitivně ovlivňují náladu a pocity pohody. Na tento recept nepotřebujete ani váhu, tak s radostí do toho!
Parádní recepty z právě dozrávajících hrušek
Nejvíce zdraví prospěšných látek se nachází ve slupce a pod slupkou, proto hrušky ideálně konzumujeme neloupané, čerstvé a bez další úpravy. Z hrušek však připravujeme i výborná povidla, marmelády i džemy, zavařujeme je, pečeme z nich koláče a štrúdly, jsou chutné i v kombinaci s masem. Tady jsou ty nejlepší hruškové recepty!
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena