250 g | červená čočka | |
500 ml | zeleninový vývar | |
2 lžíce | rajský protlak | |
1 ks | cibule | |
2 stroužky | česnek | |
1 lžíce | olej | |
1 lžička | sůl | |
1 špetka | mletý pepř |
Červenou čočku propláchneme a dáme do hrnce. Zalijeme ji zeleninovým vývarem, přidáme rajský protlak a vaříme zhruba 25 minut, dokud nám čočka nenabyde a nezhoustne.
Mezitím si na pánvi rozehřejeme olej, na kterém orestujeme nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Cibuli s česnekem smažíme chviličku dozlatova. Hotovou kaši osolíme, opepříme a zamícháme do ní část opečené cibule s česnekem.
Zbytkem osmažené cibulky pak zdobíme hotovou čočkovou kaši přímo na talíři.
Červená čočka: Zdravá luštěnina pro každého aneb jak ji zařadit do jídelníčku
Červená čočka je jedinou luštěninou, která nenadýmá. Navíc se nemusí namáčet a chutná výborně!
Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů
Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.
Autor:Jitka Langeová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena