těsto | ||
---|---|---|
1 ks | vejce | |
100 g | máslo | |
120 g | hladká mouka | |
80 g | třtinový cukr | |
náplň 1 | ||
2 ks | vejce | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
1 kelímek | zakysaná smetana | |
1 kelímek | smetana ke šlehání | |
1 balíček | polotučný tvaroh | |
2 lžíce | třtinový cukr | |
náplň | ||
10-12 ks | meruňky |
1. Smetanu dobře vyšleháme. Přidáme k ní tvaroh, zakysanou smetanu a spojíme v hladkou (skoro) pěnu. Přidáme vejce. Dále přisypeme cukr a dobře zašleháme, až máme tvarohovou náplň krásně hladkou. Než na náplň přijde řada, uložíme ji do chladu. Ze změklého másla, mouky promíchané s práškem do pečiva, cukru a vejce vymícháme mírně lepivé těsto. Nebojte se množství, je ho málo, ale stačí to.
2. Kulatou formu na koláč vymažeme a vysypeme kokosem. Těsto do formy pracně rozprostřeme a dáme předpéct do trouby vyhřáté na 160 °C na 20 minut. Korpus se nám zvedne a maličko zezlatoví.
3. Meruňky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na měsíčky. Předpečený korpus vyjmeme z trouby, poklademe meruňkami a přelijeme tvarohovou náplní. Meruňkový tvarohový koláč vložíme zpět do trouby a na stejnou teplotu pečeme dalších 50 minut, dokud náplň tzv. "nesedne".
4. Upečený meruňkový koláč s tvarohem necháme vychladnout a podáváme jej až po úplném ztuhnutí. Po pár hodinách v lednici se bude mnohem lépe krájet i servírovat.
Koláče z dozrávajícího ovoce: Vsaďte na rychlé a jednoduché pečení
Moučníky, ve kterých má ovoce dominantní podíl. Ať už použijete jahody, třešně, meruňky či lesní ovoce, výsledek bude vždy dokonalý a koláč vám bude mizet pod rukama.
Meruňkový speciál: Dozrávající meruňky v receptech
Meruňky právě okupují naše zahrádky. Poklad mezi českým ovocem si zaslouží pozornost a co největší využití, co se týče zpracování. V čerstvé podobě do salátů, zapečené v koláčích a v neposlední řadě uchované v marmeládách a kompotech. Pojďme se podívat na pár šikovných receptů z meruněk.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena