1 kg | rajčata | |
100 g | cibule | |
150 g | jablko | |
80 ml | voda | |
1 kulička | hřebíček | |
100 g | cukr krupice | |
2 ks | bobkový list | |
5 kuliček | nové koření | |
60 ml | jablečný ocet | |
1 špetka | skořice mletá | |
1 špetka | muškátový oříšek | |
1 lžička | mletá sladká paprika | |
5 kuliček | celý černý pepř |
Rajčata, jablka a cibuli na domácí kečup nakrájíme na větší kousky a vložíme do hrnce s vodou, octem, cukrem a veškerým kořením zabaleným v plátýnku. Za občasného míchání vaříme na mírném plameni cca 45 minut, dokud směs nezhoustne a nerozvaří se. Nyní z hrnce vyjmeme koření a ponorným mixérem kečupovou směs rozmixujeme. Propasírujeme přes síto a náš domácí kečup plníme do vyvařených skleniček. Sklenice s domácím kečupem klasicky sterilujeme při teplotě 85 °C - 90 °C asi 15 až 20 minut. Výborný domácí kečup podle tohoto receptu podáváme podle chuti k různým pokrmům.
Sezóna českých rajčat: Také zbožňujete domácí kečup a rajskou?
Rajčata jsou sice k dostání celoročně, ale nad krásně červená a voňavá rajčata z české úrody není, a v tuto dobu jsou pro naše tělo nejpřínosnější. Užijme si jejich sezónu, připravme si z nich výbornou rajčatovou polévku, omáčku, ale uchovejme si rajská jablíčka také na později - v podobě domácího rajčatového pyré či kečupu.
Recept na poctivý domácí kečup téměř bez práce
Dnes se krok za krokem naučíme domácí kečup, který je jemný, slaďoučký a konzistencí jako kupovaný. A výhoda navíc, s přípravou není příliš práce.
Autor:Richard Novák
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena