1 ks | brokolice | |
1-2 lžičky | podravka | |
1 kelímek | sladká smetana | |
1 kostka | bujón zeleninový | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
muškátový oříšek | ||
podle potřeby | ||
chléb | ||
bageta |
Omyjeme jednu větší brokolici, pokrájíme ji na menší kousky a dáme vařit do mírně osolené vody. Po přibližně 20 minutách odstavíme hrnec z plotny, necháme mírně zchladnout. Odlijeme trochu brokolicového vývaru stranou, ve zbylé vodě v hrnci rozmixujeme tyčovým mixérem brokolici naprosto na jemno. Pokud je rozmixovaná směs velmi hustá nebo chceme polévky víc, přilijeme trochu vody, tedy odlitého brokolicového vývaru. Přivedeme znovu k varu. Když se nám základ na krém vaří, přidáme jeden zeleninový bujon a trochu podravky - koření do polévky. Osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového květu či nastrouháme trochu muškátového ořechu, ale nesmíme to přehnat, polévka by mohla zhořknout. Směs necháme povařit, aby se spojily chutě. Nakonec do brokolicového krému přilijeme jednu 12% smetanu a necháme ještě cca 5 minut povařit, poté můžeme servírovat. Brokolicový krém podáváme s osmaženou bagetou či chlebem. Polévka je naprosto výtečná.
Brokolice - zelená příbuzná květáku s obdivuhodnými vlastnostmi
Zelenina, která své popularity dosahuje až v posledních letech. Zcela jistě patří mezi nejprospěšnější zeleninu, která lidský organismus nejen zásobuje důležitými vitamíny a prvky, ale je velkým pomocníkem v boji s nadváhou. Teď si dovolím mluvit pouze za sebe, ale mně určitě chutná více, než květák. Možná je to proto, že tuto zeleninu jsem ochutnala až v dospělosti.
Chutně připravený květák? Zkuste tyhle květákové karbanátky!
Květákové karbanátky jsou levné, ale přitom velmi chutné a vděčné. Dnes vám jejich přípravu ukážeme krok za krokem, takže je zvládne opravdu každý.
Autor:nnnnn
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena