příloha | ||
---|---|---|
12 ks | lasagne | |
směs | ||
1 ks | cibule | |
250 g | nakrájená rajčata | |
1 lžička | sůl | |
1 lžíce | olivový olej | |
1 stroužek | česnek | |
1 špetka | pepř | |
1 lžíce | čerstvá bazalka | |
4 lžíce | červené víno | |
500 g | mleté maso mix | |
2 lžíce | rajský protlak | |
omáčka | ||
50 g | máslo | |
50 g | hladká mouka | |
600 ml | mléko | |
120 g | sýr | |
0.5 lžičky | muškátový oříšek |
Nejprve je třeba si připravit tradiční boloňskou omáčku, na kterou budeme nejprve potřebovat olej, jemně nasekanou cibuli a prolisovaný česnek. Vše dohromady orestujeme, vmícháme směs mletého masa. Poté, co se maso zatáhne a zhnědne, přidáme pokrájená rajčata, rajčatový protlak, víno, bazalku, sůl a pepř. Směs přivedeme k varu a povaříme na mírném ohni asi 20-25 minut.
Poté bude čas na přípravu sýrové omáčky. V hrnci si rozpustíme máslo, vmícháme mouku a necháme krátce osmažit. Postupně a opatrně přidáváme mléko, neustále mícháme, přivedeme k varu, dokud omáčka nezíská tužší a jemnou konzistenci. Nakonec přidáme pro dochucení muškátový oříšek, omáčku odstavíme z ohně a vmícháme nastrouhaný tvrdý sýr. Omáčku mícháme, dokud se sýr nerozpustí.
Přichází na řadu samotné vrstvení do pekáčku. První bude vrstva boloňské omáčky, poté sýrové omáčky a nakonec lasagně. Vrstvy opakujeme, poslední bude vrstva boloňské omáčky a sýrové omáčky navrch.
Tradiční italské lasagne pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30-35 minut. Poslední sýrová vrstva by měla získat krustu zlatavé barvy. Hotové lasagne vyndáme z trouby a ihned podáváme.
Jedinečné recepty na lasagne: S mletým masem, špenátem i cuketou
Lasagne - typicky italský pokrm, který se dá připravit na nespočet způsobů. S rajčatovým základem, zapékané s bešamelem či sýrovou omáčkou, s masem i bez. Recepty jsou sice časově náročnější, ale odměnou vám bude pokrm, který opravdu chutná a zasytí. Připravili jsme pro vás 8 variant, ze kterých si určitě vyberete pro sebe tu nej.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena