1 lžička | cukr | |
1 lžička | sůl | |
30 g | sádlo | |
250 ml | voda | |
450 g | hladká mouka | |
25 g | čerstvé droždí |
1. Nejprve si připravíme kvásek, tedy do hrnku s teplou (ne horkou) vodou rozdrobíme droždí, zamícháme s lžičkou cukru, poprášíme lžící hladké mouky, přikryjeme utěrkou a necháme 10-15 minut odpočívat. Mezitím si do mísy prosejeme mouku, po okrajích osolíme, přidáme povolené sádlo a uprostřed uděláme důlek. Nachystáme si dva plechy vyložené pečicím papírem, vál a váleček. Následně do mísy s moukou přidáme vzešlý kvásek a řádně vymísíme v těsto (kdo má robota, ušetří si práci).
2. Těsto přemístíme na pomoučený vál, rozdělíme na 3 koule, zploštíme a každou rozkrojíme do kříže na 4 stejné díly. Každý dílek ve tvaru trojúhelníku zploštíme válečkem, tvar trojúhelníku zůstane naznačen. Základnu máme směrem k sobě a srolujeme směrem nahoru, asi jako úzkou utaženou roládku. Vzniklý rohlík ještě případně utáhneme a upravíme do požadovaného tvaru. Rohlíky skládáme na plechy s odstupy, na každý plech 6 kusů, přikryjeme potravinářskou fólii a zapneme troubu na 220 stupňů.
3. Jakmile je trouba rozehřátá (cca 15-20 minut),dáme pryč fólii, rohlíky potřeme rozkvedlaným vajíčkem s lžičkou vody (pomocí mašlovačky). Můžeme něčím posypat (například sýr, semínka, slanina apod.). Rohlíky se pečou na 220 stupňů cca 10 minut, avšak necháme je péct jen dozlatova. Nenecháváme příliš dlouho, rohlíky by byly tvrdé. Takto budou krásně křehké na povrchu a jemné uvnitř.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena