50 g | slanina | |
1 kg | hovězí svíčková | |
omáčka | ||
---|---|---|
2 lžičky | cukr | |
3 lžíce | olej | |
2 špetky | sůl | |
3 dl | vývar | |
1 ks | cibule | |
3 dl | smetana | |
2 ks | bobkový list | |
5 kuliček | nové koření | |
3 kuličky | pepř | |
3 lžíce | hladká mouka | |
3 lžičky | citronová šťáva | |
300 g | kořenová zelenina | |
na ozdobu | ||
1 konzerva | brusinkový kompot |
Maso osolíme, protkneme 2/3 slaniny a zprudka po všech stranách opečeme. Poté vyjmeme, přidáme zbytek na kostičky nakrájené slaniny, očištěnou a na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli a vše osmahneme. Pak znovu vložíme maso, přidáme koření, mírně podlijeme a dusíme v troubě. Maso poléváme šťávou a podle potřeby podléváme vývarem. Měkké maso vyndáme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, tu osmahneme a postupně ředíme zbytkem vývaru. Nakonec zjemníme smetanou.Svíčkovou omáčku dochutíme cukrem, citronovou šťávou nebo octem a necháme ještě chvíli povařit. Omáčku poté prolisujeme přes cedník, přelijeme přes maso a ještě prohřejeme. Maso nakrájíme na plátky a můžeme servírovat. Svíčkovou na smetaně podáváme s knedlíky a brusinkami na citronovém terčíku, zdobeném šlehačkou.
Budete je milovat! TOP 8 receptů na české omáčky
Co vás jako první napadne, když se řekne typicky české jídlo? Přece omáčka! Tradiční českou kuchyni si bez omáček nedokážeme představit - koprová, svíčková, rajská, ale hlavně kvalitně připravený guláš! Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty našich čtenářů.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena